Rast i razvoj bebe iz meseca u mesec treba da prati i promena načina u ophođenju prema njoj.

Kako da razumete svoju bebicu?

 

0-3 meseca. Pevajte, mazite je i pokazujte ljubav svojoj bebi što je moguće više. Sa šest nedelja, ona će steći izvesno poverenje u onu osobu koja se o njoj najviše brine (najčešće mama), što će dodatno da pojača odnos poverenja i bliskosti. Komunikaciju poboljšajte tako što ćete na bebin smešak uvek da odgovorite smeškom. Nastavite da što više „razgovarate“ sa njom, jer ton vašeg glasa i intonacija za nju predstavljaju oblik sigurnosti.

4-6 meseci. 
Vaša beba sada uveliko ume da se osmehuje, ali i da se smeje, kao i da sve više eksperimentiše svojim glasom. Ohrabrite je u ovom početnom „brbljanju“, jer je to uvod za budući razvoj govora. Ovo je vreme i pojave prvih strahova, pa vaš odnos poverenja počinjete da gradite i tako što ćete bebu da utešite kada se zbog svojih strahova oseti uplašeno ili nesigurno.

7-9 meseci. Od sedmog meseca pa do godinu dana, očekivano je da beba uspe da koristi nekoliko osnovnih reči (mama, tata, baba, daj…). Savladaće sedenje, a time se uključivanje u spoljašnji svet dodatno pojačava. Zahvaljujući tome što sada ima novu perspektivu iz koje posmatra svoje okruženje, beba može da imitira vašu mimiku, ili da pomera usne dok vi pričate. U ovom uzrastu je veoma važno izbegavati da se bebi obraćate takozvanim bebećim glasom. Odnosno, sva tepanja i nežne reči koje osećate, recite vašim uobičajenim govorom i glasom. Sa devet meseci, beba konačno počinje da komunicira i sa nekim drugim ciljem a ne samo kada vam poručuje neku svoju potrebu. Ona u tom uzrastu traži određene predmete, pokazuje simpatiju ili odbojnost prema nekim elementima iz svoje okoline…

10-12 meseci. Socijalne i komunikacijske veštine sa bebom gradite uz što je moguće više igre, razgovora, uključivanja u društvo druge dece. Takođe, sada je pravo vreme za prve slikovnice. One početne treba da budu od tvrdog materijala (kartona), jasnih oblika, bez previše detalja, sa jarkim bojama.

Author admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *